Biljka mesožderka – održavanje

Dva glavnu uslova koja morate ispuniti da bi uzgoj i održavanje Žderke mesožderke (muholovka, lat. Dionaea Muscipula) bili uspešni su puno direktnog sunca I zalivanje destilovanom vodom ili kišnicom. Najbolje je ako biljku možete držati napolju, ali se može vrlo uspešno gajiti i u stanu, ukoliko je drzite pored osunčanog prozora, ili pod veštačkim svetlom.

SVETLO:

Tokom sezone rasta, biljka mesožderka bi trebalo da dobije minimum 12 sati svetla, sa minimalno 4 sata direktnog sunca dnevno. Generalno, što više direktnog sunca dobije, biljka će biti zdravija I zamke će biti crvenije.

VODA:

Biljka mesožderka ne pije vodu sa česme. Neophodno je zalivanje destilovanom vodom (demineralizovanom) ili kišnicom. Zemlja ne bi smela nikada da se u potpunosti osuši. Takodje ne bi trebalo ni da uvek bude natopljena, što može dovesti do truljenja korena. Najbolje je da zemlju dobro natopite, ostavite je neki dan da se na povrsini pocne susiti, I tek je onda ponovo zalijte. Tačan broj dana koji bi zemlju trebalo ostaviti da se prosuši će zavisiti od konkretnih uslova u kojima čuvate vašu biljku. Zemlja se ne sme nikada u potpunosti osusiti! Biljka tada vrlo brzo strada.

ZEMLJA I DJUBRENJE:

Muholovka raste u zemlji siromašnoj hranljivim materijama. Nikako nemojte muholovku saditi u standardnu zemlju za cvece koja se prodaje u cvećarama i nemojte djubriti zemlju, to će negativno uticati na vašu biljku, a može I stradati. Muholovka se sadi u beli “sphagnum” treset, ili u beli treset u kombinaciji sa peskom ili perlitom. Treset I perlit možete nabaviti kod nas.

PRESADJIVANJE:

Muholovka voli da budu zbijena u saksiji. Biljke koje dobijete od nas ne morate presadjivati najmanje nekoliko meseci do godinu dana. Muholovka se obavezno presadjuje jednom godisnje.

CVETANJE:

Kod većine muholovki, najbolje je iseći cvet čim se pojavi. Cvetanje oduzima dragocenu energiju biljke koju bi mogla iskoristiti da još poraste ili proizvede bolje listove I zamke. Slabije biljke će, ukoliko im ne odsečete cvet, nakon cvetanja uginuti.

MIROVANJE:

Najbolje je ukoliko biljku držite napolju. Možete je držati i unutra, ali je krajem leta obavezno izbacite napolje ili prebacite u neku hladniju prostoriju (npr. na terasu ili prostoriju u kući koja se ne greje), na temperaturu ispod 12-15C, a iznad 0C. Tokom jeseni muholovka bi trebalo da udje u stadijum mirovanja. U tom periodu biljci je potrebno manje vode I manje svetla. Što je niža temperatura, to joj je potrebno manje vode i svetla. U periodu mirovanja, veliki deo listova će pocrneti i otpasti i biljka neće izgledati previse lepo. Medjutim, ovo mirovanje je jako važno za muholovku kako bi se odmorila, prikupila snagu za iduću godinu I naredne godine bila još lepša I veća.

Pogledajte kako izgleda biljka mesožderka koju možete kupiti kod nas.